Τι ειναι το RTMP;

www.amydv.gr

Τι ειναι το RTMP;

March 16, 2023 Broadcast & Playout News 0

Το RTMP είναι συντομογραφία του Πρωτοκόλλου Μηνυμάτων Πραγματικού Χρόνου . Για χρόνια, είναι το τυπικό πρωτόκολλο παράδοσης περιεχομένου για την παράδοση ζωντανού βίντεο μέσω Διαδικτύου για σχεδόν κάθε κωδικοποιητή και πλατφόρμα ζωντανής ροής.

Γιατί όμως είναι σημαντικό; Και πώς το χρησιμοποιείτε; Θα σας πούμε τι πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε εύκολα το RTMP για όλες τις ανάγκες σας σε ζωντανή ροή.

Τι είναι το RTMP;

Το RTMP είναι ένα πρωτόκολλο παράδοσης περιεχομένου που μεταδίδει κωδικοποιημένο περιεχόμενο βίντεο σε έναν διακομιστή φιλοξενίας όπου ο χρήστης μπορεί να το δει. Σκεφτείτε το ως το όχημα που παραδίδει το βίντεό σας από την πηγή του στον προορισμό που προτιμάτε.

Παρόλο που υπάρχουν νεότερες τεχνολογίες πρωτοκόλλου ζωντανής ροής (SRT για ένα), το RTMP είναι μια αποδεδειγμένη τεχνολογία ροής χαμηλής καθυστέρησης για την παράδοση ζωντανού βίντεο από την κάμερα στο διαδίκτυο.

Ακολουθεί μια βασική ανάλυση μιας ζωντανής ροής για να δείτε πού ταιριάζει το RTMP στη μεγάλη εικόνα.

Μια κάμερα καταγράφει βίντεο και ήχο ως πρωτογενές σήμα. Ένας κωδικοποιητής μετατρέπει το πρωτογενές σήμα σε ψηφιακή μορφή που χρησιμοποιείται σε δίκτυα παράδοσης περιεχομένου (CDN). Στη συνέχεια, κάνετε ροή μέσω RTMP σε ένα CDN (όπως το Youtube, το Facebook και το Wowza). Τέλος, οι θεατές σας μπορούν να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν το βίντεό σας.

Πώς λειτουργεί το RTMP;

Ακολουθεί μια γρήγορη επισκόπηση της λειτουργικότητας RTMP.

  • Χειραψία: Ο κωδικοποιητής (πηγή βίντεο) συνομιλεί με τον διακομιστή (πλατφόρμα προορισμού), στον οποίο έχει πρόσβαση η διεύθυνση URL απορρόφησης για να μεταβεί στην ίδια σελίδα.
  • Σύνδεση: Ο διακομιστής εκφράζει τον αντίχειρά του για να λάβει το σήμα βίντεο και επιτρέπει στο κωδικοποιημένο βίντεο να μεταδοθεί σε ροή στο RTMP Ingest.

  • Ροή: Το βίντεο έχει πλέον τη δυνατότητα ροής από τον κωδικοποιητή στην πλατφόρμα βίντεο για να το παρακολουθήσει ο θεατής. Η πλατφόρμα θα επανακωδικοποιήσει το βίντεο που έχει απορροφηθεί με RTMP σε πραγματικό χρόνο σε άλλες μορφές, αναλύσεις και ρυθμούς bit για θεατές με χαμηλότερες ταχύτητες Διαδικτύου.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το RTMP;

Θα παρατηρήσετε το RTMP ως επιλογή σε πλατφόρμες ζωντανής ροής – όπως το Facebook Live, το YouTube και το Vimeo – ως προσαρμοσμένος προορισμός με “URL απορρόφησης” και “κλειδί ροής” που έχετε εντολή να συνδέσετε στις ρυθμίσεις του υλικού σας ή κωδικοποιητής λογισμικού.

Για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το RTMP, θα χρειαστείτε:

1. Ένας κωδικοποιητής που υποστηρίζει μετάδοση RTMP: Κωδικοποιητές υλικού όπως οι σειρές Teradek Wave , Vidiu X , Prism και Cube 700 τον υποστηρίζουν όλοι. Θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε κωδικοποιητές λογισμικού όπως το OBS και το Streamlabs.


2. Πλατφόρμα προορισμού που προσφέρει RTMP Ingest: Δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Youtube, το Facebook Live και το Twitch ingest RTMP.

Ας χρησιμοποιήσουμε το Teradek Wave και το YouTube ως παράδειγμα. Στις ρυθμίσεις συμβάντων μιας ζωντανής ροής YouTube, βρείτε τη διεύθυνση URL απορρόφησης και το κλειδί ροής όπως φαίνεται εδώ:

Δημιουργήστε ένα νέο συμβάν στο Teradek Wave. Ορίστε τον προορισμό σε RTMP (χρησιμοποιώντας τη γρήγορη ροή RTMP για το Wave). Στη συνέχεια, αντιγράψτε και επικολλήστε τη διεύθυνση URL απορρόφησης και το κλειδί ροής στις ρυθμίσεις του κωδικοποιητή σας. Συνιστούμε τη χρήση του WebUI για το Wave για ευκολότερη αντιγραφή και επικόλληση.

Και τέλος! Έχετε ρυθμιστεί για ροή μέσω RTMP στο YouTube.

Μερικές σημαντικές συμβουλές τεχνολογίας:

Συμβουλή #1: Κωδικοποιητές βίντεο: Συνιστάται H.264
Συμβουλή #2: Κωδικοποιητές ήχου: Συνιστάται AAC
Συμβουλή #3: Ελέγξτε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ρυθμού μετάδοσης bit και ανάλυσης της πλατφόρμας σας

Πρέπει να χρησιμοποιήσω RTMP;

Εφόσον οι κωδικοποιητές σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το YouTube και το Vimeo για ροή, γιατί να μην κάνετε ροή απευθείας από τα κοινωνικά σας μέσα;

Λοιπόν, πλατφόρμες όπως το Facebook αλλάζουν τακτικά τον κωδικό ελέγχου ταυτότητας, κάτι που μπορεί να διακόψει τη σύνδεση μεταξύ του κωδικοποιητή σας και του Facebook. Για να αποφύγετε αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το RTMP για να αποκτήσετε άμεση πρόσβαση στο CDN, συνδέοντας τη διεύθυνση URL απορρόφησης και το κλειδί ροής στον κωδικοποιητή σας. Λάβετε υπόψη ότι διαφορετικά CDN μπορεί να έχουν διαφορετικές μορφές κλειδιών ροής και ενδέχεται να αλλάζουν μεταξύ συμβάντων ζωντανής ροής. Φροντίστε πάντα να έχετε το πιο πρόσφατο κλειδί ροής!

Επίσης, εάν κάνετε streaming για έναν πελάτη, είναι λίγο άβολο να ζητήσετε τα στοιχεία σύνδεσής του ή να προστεθείτε ως διαχειριστής για ένα κανάλι. Με το RTMP, δεν απαιτείται άβολος χειρισμός κωδικού πρόσβασης ή εξουσιοδοτήσεις.

Τελικές σκέψεις

Αφού καταλάβετε τη χρήση του τυπικού RTMP, είναι καλή ιδέα να εξοικειωθείτε με τις άλλες γεύσεις του RTMP, όπως το RTMP(S) και το RTMPE.

(Η αρχική ανάρτηση εδώ.)

 

Translate »